Tomater med eller utan smak
Jag köpte några tomater häromdagen. De var stora, blanka, vackra, fasta och fina. Och de smakade absolut ingenting. Samma dag kunde man höra och läsa i nyhetsflödet (t ex här) att det beror på att växtförädlingen under många år fokuserat på att få fram stora, enhetliga tomater med bra hållbarhet. Och hållbarheten har varit det viktigaste. Tomaterna ska tåla långa frakter, lång lagringstid och omild behandling. På vägen tappade man den lilla detaljen smak.
Jag blir lite förvånad. Det är specialister på genetik som har hållit på med detta. Alla som är lite insatta i genetik och avel av något slag (genetik är samma sak i både växt- och djurriket) vet, att om man alltför länge och alltför hårt selekterar på en eller ett par egenskaper, så kommer man ofelbart att tappa bort andra.
Nu ska i alla fall forskarna försöka göra något åt de smaklösa tomaterna. Mycket vetenskapligt och avancerat har man analyserat gamla tomatsorter och lyckats hitta de gener som ger vissa aromämnen, så att man nu kan försöka korsa in smak i tråktomaterna. Eller hur de nu tänker gå tillväga. De kommer säkert att lyckas, de är ju experter.
Själv hoppas jag innerligt att kommande odlingssäsong blir en lyckad tomatsäsong. Då ska vi frossa i tomater så länge de varar, och sen kan man väl klara sig utan? När nu köpetomaterna ändå inte smakar nåt, så kan det ju kvitta.
Tack för kommentaren hos mig.
Nej, fy sjutton för köpetomater på vintern! Hoppas du kan lägga upp ett lager till sommaren så du klarar hela vintern med röror, inlagda och torkade ändå.
Jag brukar ha sommarsquash kvar rätt länge under vintern och gjorde ett litet experiment med att skära din i samma form som tomaterna på pizzan. Kan meddela att de smakade likadant. Tillför saftighet men ingen smak.
Allt gott
/Anette